Τροφές με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Ταυτόχρονα με τη συμβατική θεραπευτική αγωγή και υποστήριξη, προσπαθούμε κάθε μέρα και σε κάθε γεύμα, να συμπεριλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο με ποικίλους τρόπους:
- υποστηρίζοντας και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- εμποδίζοντας την αγγειογένεση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του όγκου
- μην επιτρέποντας στους όγκους να δημιουργήσουν την απαραίτητη γι΄ αυτούς φλεγμονή
- καταστέλλοντας τους μηχανισμούς που θα τους επέτρεπαν να εισβάλλουν σε γειτονικούς ιστούς
- προάγοντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, και
- αποτοξινώνοντας καρκινογόνες ουσίες1.
Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε τις κάτωθι τροφές που περιέχουν διατροφικά μόρια τα οποία εξουδετερώνουν τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση και την εξάπλωση του καρκίνου.
Πράσινο τσάι: παρεμποδίζει την εισβολή στους ιστούς και την αγγειογένεση
Περιέχει πολυάριθμες πολυφαινόλες που ονομάζονται κατεχίνες. Μία από αυτές, η επιγαλλοκατεχίνη του γαλλικού οξέος ( EGCG ) είναι ένα ισχυρό μόριο που
- Εμποδίζει το σχηματισμό νέων αγγείων από καρκινικά κύτταρα2.
- Δρα αποτοξινωτικά για το σώμα ( ενεργοποιεί μηχανισμούς στο ήπαρ που αποβάλλουν πιο γρήγορα τις καρκινικές τοξίνες από τον οργανισμό )
- Στο εργαστήριο, η επίδραση της EGCG από πράσινο τσάι σε αρκετές γραμμές καρκινικών κυττάρων, έδειξε σημαντική επιβράδυνση της λευχαιμίας, του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του νεφρού, του δέρματος και του στόματος3.
Παρατηρήσεις: το ιαπωνικό πράσινο τσάι ( Sencha, Gyokuro, Matcha,..) περιέχει περισσότερη EGCG από το κινεζικό. Το αποκαφεινωμένο πράσινο τσάι διατηρεί όλες τις πολυφαινόλες του. Το τσάι Oolong έχει υποστεί ζύμωση κάπου ανάμεσα στο πράσινο και το μαύρο τσάι. Το μαύρο τσάι έχει υποστεί ζύμωση, μια διαδικασία που καταστρέφει μεγάλο μέρος των πολυφαινολών.
Τρόπος παρασκευής- προετοιμασίας: εμποτίζεται σε βραστό νερό τουλάχιστον 5 με 8 λεπτά- κατά προτίμηση 10- προκειμένου να απελευθερώσει τις κατεχίνες του. Καταναλώνεται μέσα σε μια ώρα ενώ δεν αποθηκεύεται γιατί χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Κάρυ: ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες
Περιέχει ένα μόριο, την χρυσόρριζα ή κουρκούμη, με κύριο μόριο την κουρκουμίνη, η οποία:
- Είναι ισχυρός ανταγωνιστής του παράγοντα NF-Kappa B, ουσία που εκκρίνεται από τα καρκινικά κύτταρα για την ανάπτυξη φλεγμονής και την περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση του όγκου4,
- Στο εργαστήριο, αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του ήπατος, του στομάχου, του μαστού, των ωοθηκών καθώς και της λευχαιμίας5
- Επιδρά στην αγγειογένεση και προκαλεί κυτταρική απόπτωση του όγκου
- Επιθετικοί όγκοι, όπως το γλοιοβλάστωμα είναι πιο ευαίσθητοι στη χημειοθεραπεία όταν οι ασθενείς παίρνουν ταυτόχρονα και κουρκουμίνη6.
Παρατηρήσεις; η χρυσόρριζα για να απορροφηθεί από τον οργανισμό πρέπει να είναι αναμειγμένη με μαύρο πιπέρι και διαλυμένη σε ελαιόλαδο ( ή λιναρέλαιο ). Στα μίγματα κάρυ του εμπορίου η χρυσόρριζα βρίσκεται σε αναλογία περίπου 20%, είναι προτιμότερο να αγοράζετε σκόνη χρυσόρριζας απευθείας.
Τρόπος παρασκευής- προετοιμασίας: ανακατέψτε ¼ κ. γλ. χρυσόρριζα με ½ κ. γλ. ελαιόλαδο και μια μεγάλη πρέζα μαύρο πιπέρι. Προσθέστε το μίγμα σε λαχανικά, σούπες και σάλτσες σαλάτας.
Μανιτάρια: διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα
( τα μανιτάρια σιιτάκε, καβαρατάκε, ενιοτάκε μαιτάκε, κορίολος και της ποικιλίας πλευρώτους )
Περιέχουν την λεντινάνη, η οποία μαζί με άλλους πολυσακχαρίτες
- Διεγείρουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα
- Σε ασθενείς στους οποίους χορηγούνται εκχυλίσματα μανιταριών, ο αριθμός και η δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων αυξάνεται, ακόμα και μέσα στον ίδιο τον όγκο7-12.
Παρατηρήσεις; Δοκιμάστε τα σε σούπες, λαχανικά ή ζωμό κοτόπουλου, ψητά στο φούρνο ή στο γουόκ μαζί με άλλα λαχανικά, όπως πιπεριές και κολοκύθια.
Μπαχαρικά και μυρωδικά: δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός, μέντα,
Περιέχουν ουσιώδη έλαια της οικογένειας των τερπενίων- γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα αρωματικά-τα οποία
- Ενισχύουν την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και
- Μειώνουν την εξάπλωσή τους αναστέλλοντας τα ένζυμα που χρειάζονται για να εισβάλλουν σε γειτονικούς ιστούς.
Επιπλέον, ο μαϊντανός και το σέλινο, με την απιγενίνη που περιέχουν καταστέλλουν την αγγειογένεση σε βαθμό συγκρίσιμο με το Glivec ( αντικαρκινικό φάρμακο, αποτελεσματικό για την αγωγή μιας διαδεδομένης μορφής λευχαιμίας και μιας πολύ σπάνιας και συνήθως θανατηφόρας μορφής καρκίνου του εντέρου ). Η αναστολή της αγγειογένεσης εμφανίζεται ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις, παρόμοιες μ’ εκείνες που παρατηρούνται στο αίμα μετά την κατανάλωση μαϊντανού. Τέλος, το δεντρολίβανο, περιέχει την καρνοσόλη, δρα σαν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες και ενισχύει την αποτελεσματικότητα ορισμένων μορφών χημειοθεραπείας13.
Εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ-φρουτ, λεμόνια.
Περιέχουν αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή, είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C και διεγείρουν την αποτοξίνωση των καρκινογόνων από το ήπαρ. Ιδιαίτερα, τα φλαβονοειδή της φλούδας των μανταρινιών- η τανγκερετίνη και η νομπιλετίνη – διεισδύουν στα καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο, διευκολύνουν την απόπτωσή τους και μειώνουν την ικανότητά τους να εισβάλλουν σε γειτονικούς ιστούς14, 15.
Παρατηρήσεις: μπορείτε να ρίξετε ξύσμα από τη φλούδα βιολογικών εσπεριδοειδών σε σάλτσες σαλάτας και σε δημητριακά πρωινού. Ή να βυθίσετε τη φλούδα σε ένα ποτήρι πράσινο τσάι.
Σταυρανθή λαχανικά: τα λάχανα ( κουνουπίδι, μπρόκολο, κινέζικο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών ,..)
Περιέχουν την σουλφοραφάνη και την ινδολη-3-καρβινόλη, που είναι ισχυρά αντικαρκινικά μόρια.
- Αποτοξινώνουν ορισμένες καρκινικές ουσίες
- Δεν επιτρέπουν σε προκαρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν σε όγκους
- Προάγουν την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, και
- Εμποδίζουν την αγγειογένεση16, 17.
Παρατηρήσεις; Αποφύγετε να βράσετε το λάχανο και το μπρόκολο, βράστε τα στον ατμό για λίγο ή περάστε τα στο γουόκ με λίγο ελαιόλαδο.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά:
Τα συνήθη προβιοτικά βακτηρίδια είναι τα lactobacillus acidophilus και lactobacillus bifidus ( βρίσκονται στο οργανικό γιαούρτι, το κεφίρ, το γιαούρτι σόγιας που είναι εμπλουτισμένο και το λάχανο τουρσί ). Πρεβιοτικά συστατικά είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ντομάτα, το σπαράγγι, η μπανάνα και το σιτάρι, τα οποία περιέχουν πολυμερή της φρουκτόζης και διευκολύνουν την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηριδίων.
- Παίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα
- Καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο έντερο και προστατεύουν από τον καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της μείωσης του χρόνου διέλευσης των καρκινογόνων ουσιών των τροφών18.
Ωμέγα-3: ισχυρά αντιφλεγμονώδη.
Σε καλλιέργειες κυττάρων
- Μειώνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ένα μεγάλο αριθμό όγκων ( πνεύμονα, μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, νεφρών,..)
- Περιορίζουν την εξάπλωση των όγκων με τη μορφή μεταστάσεων.
Σε μελέτες σε ανθρώπους, ο κίνδυνος αρκετών μορφών καρκίνου είναι σημαντικά μικρότερος σε άτομα που καταναλώνουν ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα19.
Τα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια ( ή σε συμπληρώματα εξευγενισμένου ιχθυελαίου υψηλής ποιότητας ) και στο λιναρόσπορο. Καλές πηγές λιπαρών οξέων είναι ο σολωμός καθώς επίσης και τα μικρά ψάρια, όπως οι ολόκληρες αντσούγιες, το μικρό σκουμπρί, οι σαρδέλες, ακόμα και σε κονσέρβα, αρκεί να είναι σε ελαιόλαδο κ όχι σε ηλιέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε ω-6 λιπαρά οξέα.
Κόκκινο κρασί:
Περιέχει πολλές πολυφαινόλες, ανάμεσά τους και την ρεσβερατρόλη, εξάγονται από τη ζύμωση των σακχάρων του σταφυλιού και προέρχονται από τη φλούδα και τους σπόρους του. Γι’ αυτό και το λευκό κρασί δεν περιέχει τόσες πολλές πολυφαινόλες. Ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη:
- Επιδρά στα γονίδια ( τις λεγόμενες σιρτουίνες ) που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τη γήρανση
- Μπορεί να επιβραδύνει τα τρία στάδια ανάπτυξης του καρκίνου αναστέλλοντας τη δράση του NF-kappa B20,21.
Σόγια: αναστέλλει τη δράση επικίνδυνων ορμονών
Περιέχει ισοφλαβόνες, ιδιαίτερα τη γενιστεϊνη, τη δαϊδζενίνη και τη γλυκετεϊνη ( φυτο-οιστρογόνα, με βιολογική δράση στο ένα χιλιοστό αυτών των γυναικείων ορμονών ), οι οποίες
- Αναστέλλουν την αγγειογένεση
- Μειώνουν την υπερδιέγερση του οργανισμού από τα οιστρογόνα, κι έτσι μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη οιστρογονοεξαρτώμενων όγκων
Παρατηρήσεις; Η κατανάλωση οργανικής σόγιας περιλαμβάνεται σε μια διατροφή πλούσια σε αντικαρκινικά συστατικά ( πράσινο τσάι, σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι ) και σε φυσιολογικές ποσότητες που περιέχονται στις τροφές. Αποφεύγετε τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα ισοφλανοειδών που πωλούνται ως διατροφικά συμπληρώματα στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης- προάγουν την ανάπτυξη των όγκων22.
Μούρα, βατόμουρα, φράουλες, μύρτιλλα, φουντούκια, καρύδια:
Περιέχουν πολυφαινόλες, και ιδιαίτερα το ελλαγικό οξύ, οι οποίες
- Επιβραδύνουν σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων σε ποντικούς που έχουν εκτεθεί σε επιθετικά καρκινογόνα23
- Διεγείρουν τους μηχανισμούς αποβολής των καρκινογόνων ουσιών
- Καταστέλλουν την αγγειογένεση και
- Προάγουν την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων24
Κεράσια:
Περιέχουν το γλυκαρικό οξύ, το οποίο αποτοξινώνει τον οργανισμό διευκολύνοντας την αποβολή ξένο-οιστρογόνων που προέρχονται από τις περιβαλλοντικές χημικές ουσίες25.
Μαύρη σοκολάτα ( κουβερτούρα ) / Κανέλλα: είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, προανθακυανιδινών και πολλών πολυφαινολών, μόρια που μπορούν να αναγκάσουν τα καρκινικά κύτταρα σε απόπτωση26 ενώ περιορίζουν την αγγειογένεση ( ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας περιέχει σχεδόν ίδια ποσότητα με ένα ποτήρι πράσινο τσάι και σχεδόν διπλάσια από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ).
Παρατηρήσεις: η ανάμειξη της σοκολάτας με γαλακτοκομικά προϊόντα ακυρώνει τις ευεργετικές ιδιότητες των μορίου του κακάο, γι’ αυτό δεν καταναλώνονται ταυτόχρονα.
Μπορείτε να λιώσετε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και να περιχύσετε αχλάδια ή συνδυασμούς φρούτων. Επίσης είναι υπέροχη με τριμμένο τζίντζερ ή τριμμένη φλούδα μανταρινιού.
Ρόδι: έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και την ιδιότητα να μειώνει σημαντικά τον καρκίνο του προστάτη ( μεταξύ άλλων ), ακόμη και στις πιο επιθετικές του μορφές27.
Παρατηρήσεις; Συστήνεται ένα ποτήρι χυμός ροδιού / ημέρα.
Τζίντζερ: ενεργεί ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό ( πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε ).
- Δρα κατά ορισμένων καρκινικών κυττάρων
- Βοηθά στη μείωση της δημιουργίας νέων αιμοφόρων αγγείων, και
- Ανακουφίζει από τη ναυτία από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία28.
Παρατηρήσεις; Τρίψτε τζίντζερ στον τρίφτη και προσθέστε το σε μείγμα λαχανικών στο γουόκ ή μαρινάρετε φρούτα σε χυμό λάιμ και τριμμένο τζίντζερ.
Βιταμίνη Α και καροτενοειδή
Το λυκοπένιο, η λουτεϊνη, η φυτοένη και η κανθαξίνη
- Διεγείρουν την ανάπτυξη ανοσοκυττάρων και αυξάνουν την ικανότητά τους να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και επιπλέον,
- Κάνουν τα κύτταρα ΝΚ πιο επιθετικά.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και καροτενοειδών είναι το συκώτι και το καρότο, η ντομάτα, το παντζάρι, όλα τα έντονα και λαμπερά πράσινα και σκούρα, βαθύχρωμα φυλλώδη λαχανικά ( ραδίκι, σινάπι, σπανάκι, πράσινα τεύτλα, πράσινα γογγύλια ), έντονα κίτρινα λαχανικά ( κολοκυθάκια, κολοκύθες, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι ), κίτρινα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα ) αλλά και μερικές θαλασσινές τροφές όπως καβούρια, σολωμός, ξιφίας, όστρακα, κρέας- ψαχνό φάλαινας29.
Βιταμίνη C: όταν συνδυαστεί με το σελήνιο, το μαγνήσιο και την Βιταμίνη Α, η αντιοξειδωτική του δράση κατά των καρκινικών κυττάρων μεγιστοποιείται.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι όλα τα εσπεριδοειδή- πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το σπανάκι, η ντομάτα, το κουνουπίδι31.
Σελήνιο / μαγνήσιο:
Το σελήνιο περιέχεται σε όλα τα οργανικά λαχανικά και δημητριακά καθώς και στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα εντόσθια των πουλερικών και βοοειδών.30
- Διεγείρει τα ανοσοκύτταρα και ιδιαίτερα τα κύτταρα NK ( αύξηση που φτάνει μέχρι και 80% )31.
Το μαγνήσιο περιέχεται στον στιγμιαίο καφέ, τη σκόνη από κακάο, σησάμι, καρυκεύματα, αλεύρι σόγιας και φιστικιού, πίτουρο από σιτάρι, σιτάρι, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, δημητριακά ολικής άλεσης, αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης32
Το μαγνήσιο σε συνδυασμό με το σελήνιο, τη βιταμίνη Α και C, επιβραδύνει ή και καταστέλλει τους μηχανισμούς που προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου33.
Βιβλιογραφία
- Servan-Schreiber D., Anticancer: Ένας νέος τρόπος ζωής, Εκδ. Ψυχογιός, (2009).
- Jankun, J., S.H. Selman, R. Swiercz, et al., Why Drinking Green Tea Could Prevent Cancer, Nature 387, no. 6.633 ( 1997 ), σελ. 561.
- Demeule, M., B. Annabi, J. Michaud-Levesque, et al., Dietary prevention of cancer: Anticancer and Antiangiogenic Properties of Green Tea Polyphenols. Medicinal Chemistry Reviews- Online 2 (2005), σελ. 49-58.
- Shishodia, S., and B.B. Aggarwal, Nuclear Factor-kappa B Activation: A Question of Life and Death. Journal of Biochemistry & Molecular Biology 35, no. 1 (2002), σελ. 28-40.
- Cheng, A. L., C. H. Hsu, J. K. Lin, et al., Phase I Clinical Trial of Curcumin, a Chemopreventive Agent, in Patients with High- Risk or Pre-malignant Lesions. Anticancer Research 21, no.4B (2001), σελ. 2.895-900.
- Gao, X., D. Deeb, H. Jiang, et al., Curcumin Differentially Sensitizes Malignant Glioma Cells to Trail/Apo2L-mediated Apoptosis Through Activation of Procaspases and release of Cutochrome c from Mitochondria. Journal of Experimental Therapeutics & Oncology 5, no. 1 (2005), σελ. 39-48.
- kikuchi, Y., I. Kisawa, K. Oomori, et al., Effects of PSK on Interleukin-2 Production by Peripheral Lymphocytes of Patients with Advanced Ovarian Carcinoma During Chemotherapy. Japanese Journal of Cancer Research 79, no. 1 (1988), σελ. 125-130.
- Tsujitani, S., Y. Kakeji, H. Orita, et al., Postoperative Adjuvant Immunochemotherapy and Infiltration of Dedritic Cells for Patients with Advanced Gastric Cancer. Anticancer Research 12, no.3 (1992), σελ. 645-48.
- Kariya, Y., N. Inoue, T. Kihara, et al., Activation of Human Natural Killer Cells by the Protein-Bound Polysaccharide PSK Independently of Interferon and Interleukin-2. Immunology Letters 31, no. 3 (1992), σελ. 241-5.
- Mizutani, Y., and O. Yoshida, Activation of the Protein-Bound Polysaccharide PSK ( Krestin ) of Cytotoxic Lymphocytes that Act on Fresh Autologous Tumor Cells and T24 Human Urinary Bladder Transitional Carcinoma Cell Line in Patients with Urinary Bladder Cancer. Journal of Urology 145, no. 5 (1991), σελ. 1082-7.
- Maruyama, H., H. Tamauchi, M. Hashimoto, et al., Antitumor Activity and Immune Response of Mekabu Fucoidan Extracted from Sporophyll of Undaria pinnatifida. Vivo 17, no. 3 (2003), σελ. 245-9.
- Shimizu, J., Proportion of Murine Cytotoxic T Cells in Increased by High Molecular-Weight Fucoidan Extracted from Okinawa Mozuku ( Cladosiphon okamuranus ). Journal of Health Sciences 51 (2005), σελ.394-7.
- Servan-Schreiber D., Anticancer: Ένας νέος τρόπος ζωής, Εκδ. Ψυχογιός, (2009), σελ. 209-11.
- Taraphdar, A.K., M. Roy, R.K. Bhattacharya, Natural Products as Inducers of Apoptosis: Implication for Cancer Therapy and Prevention. Current Science 80 (2001), σελ. 1.387-9.
- Rooprai, H. K., A. Kandanearatchi, S. L. Maidment, et al., Evaluation of the Effects of Swainsonine, Captopril, Tangeretin and Nobiletin on the Biological Behaviour of Brain Tumour Cells in Vitro. Neuropathology & Applied Neurobiology 27, no. 1 (2001), σελ. 29-39.
- Taga, K., and H. Duvvi, Risk Reduction for DDT Toxicity and Carcinogenesis through Dietary Modification. Journal of the Royal Society of Health 121, no. 2 (2001), σελ. 107-13.
- Gamet-Payrastre, L., P.LI, S. Lumeau, et al., Sulforafane, a Naturally Occurring Isothyocyanate, Induces Cell Cycle Arrest and Apoptosis in HT26 Human Colon Cancer Cells. Cancer Research 60, no. 5 ( 2000), σελ. 426-33.
- Wollowski, I., G. Rechkemmer, and B. L. Pool- Zobel, Protective Role of Probiotics and Prebiotics in Colon Cancer. American Journal of Clinical Nutrition 73, no. 2 (2001), σελ. 451-5.
- Gago- Dominguez, M., J. Yuan, C. Sun, et al., Opposing effects of Dietary n-3 and n-6 Fatty Acids on Mammary Carcinogenesis: The Singapore Chinese Health Study. British Journal of Cancer 89, no. 9 (2003), σελ. 1.686-92.
- Manna, S. K., A. Mukhopadhyay, B. B. Aggarwal, Resveratrol Suppresses TNF-Induced Activation of Nuclear Transcription Factors NF-{kappa} B, Activator Protein-1, and Apoptosis: Potential Role of Reactive Oxygen Intermediates and Lipid Peroxidation. Journal of Immunology 164, no. 12 (2000), σελ. 6.509-19.
- Kaeberlein, M., T. McDonagh, B. Heltweg, et al., Substrate-Specific Activation of Sirtuins by Resveratrol. Journal of Biological Chemistry 280, no. 17 (2005), σελ. 17.038-45.
- Servan-Schreiber D., Anticancer: Ένας νέος τρόπος ζωής, (Εκδ. Ψυχογιός, 2009), σελ. 199-200.
- Servan-Schreiber D., Anticancer: Ένας νέος τρόπος ζωής, (Εκδ. Ψυχογιός, 2009), σελ. 207
- Seeram, N., L. Adams, Y. Zhang, et al., Blackberry, Black Raspberry, Blueberry, Cranberry, Red Rasberry, and Strawberry Extracts Inhibit Growth and Stimulate Apoptosis of human Cancer Cells in Vitro. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54 (2006), σελ. 9.329-39.
- Hanausek, M., Z. Walaszek, and T. J. Slaga, Detoxifying Cancer Causing Agents to Prevent Cancer. Integrative Cancer Therapies 2, no.2 (2003), σελ.139-44.
- Beliveau, R., and D. Gingras, Foods that Fight Cancer: Preventing Cancer Through Diet (Outremont, Canada: Trecarre, 2005 ).
- Pantuck, A. J., Phase-II Study of Pomegranate Juice for Men with Prostate Cancer and Increasing PSA. American Urological Association Annual Meeting, San Antonio, TX, (2005).
- Kikuzaki, H., and N. Nakatani, Antioxidant Effects of Some Ginger Constituents. Journal of Food Science 58, no. 6 ( 1993), σελ. 1.407-10.
- Mahan, L. K.,and S. Escott -Stump, Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, Saunders 9th ed, 1996,σελ. 1.100-31.
- Mahan, L. K.,and S. Escott -Stump, Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, Saunders 9th ed, 1996,σελ. 1.140-45.
- Kiremidjian- Schumacher, L., M. Roy, H. I. Wishe, et al., Supplementation with Selenium and Human Immune Cell Functions: II. Effect on Cytotoxic Lymphocytes and Natural Human Cells. Biological Trace Element Research 41, no. 1-2 ( 1994), σελ. 115-27.
- Παπανικολάου, Γ., Σύγχρονη Διατροφή & Διαιτολογία, (Εκδ. Θυμάρι, Αθήνα 1993).
- Ramesha, A., N. Rao, A. R. Rao, et al., Chemoprevention of 7,12-Dimethylbenz[a]anthracene-Induced Mammary Carcinogenesis in Rat by the Combined Actions of Selenium, Magnesium, Ascorbic Acid and Retinyl Acetate. Japanese Journal of Cancer Research 81, no. 12 (1990), σελ. 1.239-46.